top of page

Novinky | News

Třináctý ročník Vychytilovy violoncellové soutěže má absolutního vítěze z Madridu


Už potřinácté se v Praze potkali mladí violoncellisté, aby na počest jednoho ze skvělých českých violoncellových pedagogů Jana Vychytila změřili své síly, nervy a talenty. Od 17. do 20. ledna nám celý víkend vyplnilo svými krásnými výkony sto šestnáct violoncellistů od 6 do 18 let. Na Violoncellovou soutěž Jana Vychytila přijeli letos muzikanti nejen z celé České republiky, ze Slovenska, Polska, Maďarska, Německa, Rakouska, Itálie, ale také z odlehlejších končin: Španělska, Slovinska, Ukrajiny, Rumunska, Kaliningradu nebo Číny.

Uměleckou úroveň posuzuje již třetím rokem tým odborníků složený ze stejných členů, kromě mě ve funkci předsedy také Petra Malíšková jako místopředsedkyně a dále Břetislav Vybíral, Jiří Hanousek a Tomáš Jamník. Letos se porota rozhodla pro udělení prvních cen v tomto pořadí: I. kategorie - všech 13 účastníků. II. kategorie - Runing Li a Yunqi Zhang z Pekingu, Kamila Šitinová z Liberce, Jakob Maklin ze Slovinska, Klara Blachura z Varšavy a Daniel Novák z Prahy. III. kategorie - Weronika Barbachowska z Varšavy, Anna-Tessa Timmer z Berlina, Nehir Nisa Alemdar z Ankary, Xinyi Jiao z Pekingu. IV. Kategorie - Elvis Herndl z Grazu a Benedek Balog z Budapešti. V. kategorie - Zuzanna Maria Zdanowicz z Legnice, Idil Bursa z Ankary a Hanna Szczesna z Varšavy, VI. kategorie Juan Pozas z Madridu, který byl vyhlášen zároveň absolutním vítězem celé letošní soutěže a dostal nový smyčec od mistrovské houslařky Jany Páclové, Nella Balog z Budapešti, která obdržela cenu Bohuslava Martinů za nejlepší interpretaci Variací na Slovenskou lidovou píseň. K této ceně ještě dostala sadu strun Rostanvo jako dar dílny mistra houslaře Jana Špidlena. VII. kategorii opanoval Jakub William Gráf, který se stal nejúspěšnějším českým účastníkem soutěže a odnesl si nové violoncellové pouzdro značky BAM. Někteří vybraní vítězové zahráli na koncertě vítězů 20. ledna v sále Martinů, kde znovu zopakovali svoji skvělou hru.

„Vychytilka“ opět potvrdila svoji důležitost a oblíbenost mezi mladými umělci z mnoha států světa. Každoročně k nám přijíždí stále větší počet účastníků a dostáváme množství pochvalných a děkovných dopisů. Je to bezesporu obrovská zásluha ředitele soutěže Martina Škampy, jeho celé rodiny a obětavé práce paní Zuzany Ježkové a Alžběty Kerberové. Mají můj veliký dík a obdiv.

Novinky | News
bottom of page